Hunden är människans bästa vän!

2013-11-25 | 13:35:26 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
 
Kärleken man ger till sin hund är otroligt stor, men kärleken man får tillbaka från hunden är ännu större. Det ligger en sanning i ordspråket hunden är människan bästa vän. Jag vet då inte vad jag hade gjort om jag inte hade fått haft dessa två supervackra hamiltondamer. Det tragiska är att ett hundliv är så kort därför får man verkligen se till så man tar vara på den här tiden man får tillsammans.♥
 
 
 
 
 

Buspersgårdens Sixten

2013-11-25 | 09:54:01 | Kategori: Jaktprov | 0 kommentarer
Buspersgårdens Sixten och husse Gunnar Karsbo gick rörligt elitprov torsdag och fredag. på torsdagen gick Sixten på slag men fick aldrig upp och på fredagen slutade med ett första pris, dessutom på barmark. Så nu har han klarat av barmarks tvåan. Bara elitettan kvar tills han blir färdig dubbelchampion.
 
Stort grattis Sixten och Gunnar!
 
 
 
// Johanna 

Raskampen 2013

2013-11-21 | 16:47:00 | Kategori: Mästerskap | 0 kommentarer
Igår ringde Evert Hansson till Gert, Evert hade fått ett samtal där de undrade om han och Buspersgårdens Signe ville vara med på Raskampen och vara en av de som representera Sverige i kampen. Ett erbjudande som inte alla får och Gert sa åt Evert att han självklart skulle tacka ja. Jag gick in på hamiltonhemsidan idag och där hade de presenterat vilka hundar som kommer representera Norge och Sverige i raskampen. Det kan ni göra här
 
 Jag tycker att det är otroligt roligt att Signe och Evert har fått det här uppdraget och chansen  att få vara en av de hundar som får representera Sverige. 
Så nu får vi hålla alla tummer och önska en riktig skitjakt för Buspersgårdens Signe och Evert.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
// Johanna
 
 
 
 

Harjakt i Ritjä med Selma!

2013-11-20 | 10:59:00 | Kategori: Harjakt | 0 kommentarer

I morse vaknade jag av att det ringde på mobilen, det var Gert som ringde och berättade att det hade blivit upptag, Selma hade fått upp och drev nu hare. Ni vet säkert hur det känns att få ett sådant samtal och ni vet att ni inte kan fara ut. Precis den känslan fick jag, haha. Men till helgen är det min tur att fara ut och då är det Sally som ska få motionera hararna.

Snart är det även dags för unghundskampen för hamiltonstövare, ni med en hamiltonstövare som är under 4 år får starta och vara med. Se mer information här unghundsmästerskap 

 

 Vi kommer att starta Selma men kommer göra ett rörligt elitprov då vi enbart väljer en dag som vi räknar med. Jag vet inte hur det blir för Buspersgårdens Signe och Sixten om de också ska vara med och starta. Det återstår att se.

 

Snön lyser med sin frånvaro här i Dalarna både på Sollerön och i Falun där jag befinner mig just nu. Så vem vet det kanske blir barmarksprov här när unghundskampen går av stapeln första helgen i december.

 

 

 
 

Skitjakt på er som får vara ute och jaga

//Johanna 

Parning!

2013-11-17 | 10:26:22 | Kategori: Parning 2014 | 1 kommentarer
Hej alla stövarjägare som jagar med hamilton.
Vi på Buspersgården har tänkt ta en till parning efter vår tik Boxarens Sally. Parningen kommer ske vid nästa löp som troligtvis blir i mars-april. Vi har i stort sett hittat hanen som vi har tänkt para med, men väntar med klartecken från avelsrådet ifall parningen blir rekomenderar. Så tills dess väljer vi att vänta med att presentera hanen.
 
Vi kommer informera mer på sidan så om ni är nyfikna så håll ett öga under Kategorin Parning 2014
 
 
 
 
 
 
Bilder på valparna från kullen 2011
 
// Johanna
 

Stövar SM 2013

2013-11-12 | 19:08:07 | Kategori: Jaktprov | 0 kommentarer
Årets upplaga av Stövar SM anordnades av Dalarnas stövarklubb och gick av stapeln 9 och 10 november i Älvdalen. Eftersom årets SM gick i Dalarna var det självklart för oss att åka upp och kika.
 
Startfältet bestod av en schillerstövare, sex finskstövare och tre hamiltonstövare. Hamiltonstövarna var följande S45400/2006 Nybackas Nicke med ägare Gösta Gren från Molkom, S27791/2008 Roggabäckens Daisy med ägare Ernst Bjureflo från Östersund och S44302/2008 Lålkisas Lazzy med ägare Ossian Nilsson från Linköping.
 
Jag hade fått i uppdrag av Svenska hamiltonstövarföreningen att göra ett reportage om SM: och om hamiltonstövarna som var med. Jag och Gert åkte upp till Älvdalen vid ett tiden på söndagen, vi åkte upp till en provruta som låg i Nybolet (en fäbod som gränsar mellan Älvdalen och Våmhus). Efter skogsbilsvägen såg vi provdomarna och hundägaren, så vi stannade och pratade med dem. Därefter åkte vi ner till Älvdalens hotell där tillställningarna hölls. Vi möttes av en positivstämmning och av trevliga människor och hundar. 
 
På kollegiet var det mycket spännande och efter det fina rapporterna från Jaktjournalens uppdatering på nätet förstod jag att det skulle stå mellan hamiltontiken Lålkisas Lazzy och finskstövarhanen Akkori. Båda hundarna hade elit ettor så det hela skulle avgöras på egenskapspoängen. Hamiltontiken Lålkisas Lazzy med sin ägare Ossian Nilsson korades som vinnare. Stort stort grattis. Lazzy och Ossian har en solskenshistoria tillsammans som är guld värd att nämna.
 
I december 2012 tog Ossian över Lazzy efter att Lazzys tidigare ägare och vän till Ossian blev svårt sjuk. Två veckor efter att Ossian tog över Lazzy avled hennes tidigare husse. När Ossian tog över Lazzy hade hon redan tagit sitt RR-prov men hon hade inget jaktprovstart med sig i bagaget. I februari i år startade Lazzy på sitt första jaktprov och hennes första elitprovs start blev början på resan till hennes SM-vinst. På sin resa blev hon även Svensk jaktchampion. Lazzys bästa egenskaper är att hon är social, lugn, vänlig och en lätt tik som förflyttar sig enkelt i skogen. Stövarjakt är något som har funnits i Ossians liv sen han var runt 8-9 år. Det här är inte Ossians första SM-start, 2002 var han med på SM med Lazzys farmor Spjutvikens Moa och slutade då som femma. Även fast Ossian är 86 år är han en pigg person som är ut i skogen minst 3 gånger i veckan med Lazzy. Han ser harjakten som sin motionsträning och beskriver den så här ”när jag går en mil varje gång jag är ute och jagar får jag min motion i skogen, så jag slipper sitta inne på en tråkig motionscykel och träna”. Nog har han rätt i det, domarna som var med Ossian hade det tufft att hänga på honom när han gick i skogen.
 
Ossian har väckt mig ett ännu större intresse för harjakt och hamiltonstövare. Att vara 86 år och vinna SM med en hund som inte har varit i hans ägo i ett år är stort, att vara 86 år och nästan springa ifrån sina provdomare på jaktprovet är även det stort. Jag är otroligt tacksam över att fått träffa Ossian och bytt några ord med honom. 
 
 
Ossian Nillson med sin lilla hamiltonstövare Lålkisas Lazzy och även SM-vinnarna 2013
 

Gösta Gren med Nybackas Nicke, Ernst Bjureflo med Roggabäckens Daisy och Ossian Nilsson med Lålkisas Lazzy  

 

 Ossian Nilsson får gratulationer av Dalarnas stövarklubbs ordförande Anders Bihlar.
 
 
Lazzy blir lite rädd över all uppståndelse och söker trygghet hos husse Ossian. 
 
 
// Johanna
 
 

RSS 2.0