Då var säsongen över!

2014-02-28 | 16:39:00 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Ja jaktsäsong 2013-2014 börjar nu lida mot sitt slut. Sista dagen för att jaga hare är idag och vi har inte varit ut varken med Sally eller Selma. Det är vasst ute så det går inte att jaga här, men jag hoppas att ni tar vara på de sista dagarna på säsongen. Ni rävjägarna har några dagar kvar innan er säsong tar slut. Sen är det dags för annan träning för våra hundar, cykelturer springturer så hundarna är i form tills vi får börja jaha igen i höst. Det senaste året har varit helt enorm, mycket fina resultat och nya titlar på Buspersgårdens hundarna. Riktigt kul, nu ser vi framemot utställningar till våren och sommaren. 

ISelma på dagens långpromenad. 

EN UNDERBAR HELG

2014-02-23 | 19:33:00 | Kategori: Buspersgårdens Selma | 0 kommentarer
 

Ja helgen har verkligen varit underbar, något som vi inte berättade var att Selma skulle gå ett rörligt elitprov uppe i Jämtland. Gert, jag och hundarna lämnade ett snöigt Kortvase-Mora på fredagen för att bege oss till Hackås/Oviken där Svenne bor. Vi möttes av ett snöigt och en fin vinterskrud hela vägen upp. Vid koppången och naturreservatet var det snöplogvallar som var runt 1.5 meter höga. Riktigt vackert att se men inte det opptimala föret att jaga i kanske,  efter Sveg började snön att minska och ju längre upp vi kom och runt Hackås och Oviken var det betydligt mindre snö än vad vi var vana vid hemma på Sollerön. Trots att vi tyckte att det var lite snö så hade kommit nästan två decimeter nynsnö under fredagen. Nysnö i så stora mängder brukar inte vara så positivt när man ska jaga eftersom hararna inte rör sig speciellt mycket, utan de ligger mest under någon gran och trycker.

 

 

Gert och jag bestämde oss för att vi skulle köra provet ändå trots den stora snömassan som hade kommit. Men förhoppningarna var inte så stora att finna något harspår på lördagen. Men skam den som ger sig. På lördagen var det Lars Olofsson som skulle vara provdomare på provet, Lars tillsammans med Gert och Selma fick leta en bra stund innan de fann något harspår. Strax innan klockan 11 såg de ett harspår och redan 11,05 kom upptaget. Under första dagen drev Selma ihop ett förstapris och Lars bedömde henne med 54 egenskapspoäng.

På söndagen var det domaren Pär Nord som skulle döma Selma, jämfört med lördagen så fanns det under söndagen många harspår, hararna hade rört sig mycket under natten och det tog sin lilla tid innan Selma kom rätt bland alla löpor, strax runt halv 11 kom upptaget. Selma drev ihop en andrapris, med 95 drevminuter och fick 55 egenskapspoäng. Vilket resulterade att hon klarade av Elitettan.

 

 

Eftersom Selma tidigare på säsongen har tagit barmarkstvån och att hon tog tre raka CERT på tre utställningar i somras kan hon nu "preliminärt" titulera sig som SVENSK DUBBELCHAMPION. 

 

 

Både jag och Gert är chockade och tror knappt att det här är sant, men självklart är vi överlyckliga! :D.

Det känns alltid underbart när man får en hund som går hela vägen till ett championat, det är ett av ens mål med hunden. Något som även stärker glädjen är när hunden kommer från sin egna uppfödning att man har varit med valpen från första dagen då den föddes till just den här dagen då den klarar av championatet. Något som även stärker det hela är att Selma är så pass ung som hon är, hon är två år just nu och fyller tre år den 25 juni i sommar.

 

 

Buspersgårdens Selma var den första valpen som föddes på midsommardagen sommaren 2011. Hon var en väldigt liten tjej, de andra valparna var nästan dubbelt så stora, så Selma fick vara tuff och kämpa för att få sin plats i valplådan, även Sally tog hand om Selma extra mycket eftersom hon märkte att Selma var lite svagare än de andra två valparna, ibland var vi oroliga för om Selma verkligen skulle överleva och klara sig, men det gjorde hon. Selma var en riktig kämpe som valp och den här helgen har hon återigen fått bevisa att hon är envis och kämpat bland jämtlandshararna.

 
Här på bilden är Selma endast några timmar gammal, jag fick hålla i henne för första gången när bilden togs och idag ligger hon bredvid mig som en Svensk Dubbelchampion hund. Jag kan knappt fatta att det är sant, och jag tror att det kommer ta ett tag innan vi kommer smälta och ta in vad det är som har hänt.
 
 
 
Selma med sin första hare tillsammans med Jonas Backén husse åt Högmyrens Seke ( Selmas far).
 
 
 
 
 // Johanna

Skare till helgen?

2014-02-20 | 16:45:00 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Jag ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen, ser att många har besökt bloggen den senaste tiden och det är riktigt roligt. Jag har haft fullt upp med min skola och praktik, så kvällarna och helgarna har gått till att plugga. Men det ska jag försöka att ändra på nu.
 
Jag skrev ingenting om slutresultatet på elitprovet i Hedesunda, Selma hade otur kan man säga. Efter några timmar med sökrundor kom hon äntligen på slag på söndags förmiddagen, hon arbetade på slag i cirka 20 minuter innan upptaget kom. Gert och provdomaren såg haren i upptaget så drevdjuret blev konstaterat. Selma drev runt en minut innan hon började agera konstigt skällde grovare och lät frustrerad. Provdomaren och Gert följde Selmas arbete på pejlen och såg att Selma stod stilla på samma område en längre tid. Det gick fram till dit Selma var och hon stod vid en stor sten och ylade och grävde i sin förtvivlan för att komma efter haren. Så kan det gå,
På lördagen fick en annan hund även upp en hare på samma område och den kröp också ner under samma sten, så den haren blev inte godkänd som jaktprovshare haha. Selma fick ett hardrev på 1 minut och det varade i 150 meter. Haha vad kan man säga, det är bara att skratta åt situationen nu när hon bara hade ett tredjepris första dagen.
 
Rubriken på inlägget lyder "Skare till helgen?" och jag hoppas innerligt att det inte blir skare. Eftersom Gert, jag och hundarna ska åka upp till Jämtland (Oviken) för att jaga. Vi ska bo och jaga med Sven-Olof Nilsson som är vän till hela Familjen Flinta. Vi hoppas att Jämtland bjuder på fint väder och bra jaktförhållanden men ingen skare så att hundarna inte skadar sig. Men det återstår att se. 
 
Hoppas att ni ta vara på de sista jaktdagarna för den har jaktsäsongen och att föret är så att det går att jaga.
 
 
 Finaste Sally på vår långpromenad på förmiddagen idag!
// Johanna
 

Hedesundaprovet dag 1

2014-02-08 | 21:24:00 | Kategori: Jaktprov | 0 kommentarer
Fredag kväll och nästan hela natten till idag regnade det i Hedesunda, i skogen var det väldigt väldigt blött. Dikena var fulla med vatten så det var inte det allra bästa föret som hundarna begav sig ut på. Gävleborgs stövarklubb hade livesändning och det var svettigt här hemma vill jag lova, tror jag aldrig har varit så nervös som jag var idag. 
 
Så här såg uppdateringen och livesändningen av Buspersgårdens Selmas prov  tillsammans med domaren Stig Ögren Ruta: Kilen
 
Rapporttid 08:42 Selma ute på sökrundor.
 
Rapporttid 09:18 Selma ute på sökrundor.
 
Rapporttid 09:55, Selma jobbar på slag. 
 
Rapporttid 10:27, Upptag på okäntdrevdjur.
 
Rapporttid 11:12, Tappt.
 
Rapporttid 11:18, Drevdjuret avspårat, hare.
 
Rapporttid 12:02, Selma driver igen efter en längre tappt.
 
Rapporttid 12:49, Selma driver till och från.
 
Rapporttid 13:47, Tappt.
 
Rapporttid 14:07, Dötappt och provet avslutat.
 
 
Selma lyckades driva ihop ett tredjepris på 61 drevminuter och 50 egenskapspoäng. Gert var oerhört nöjd över Selmas prestation, det var inte lätt och driva en hare som springer i diken som är fyllda av vatten, dessutom berömda domaren Selma över hennes presation, vilket är roligt att få höra. Nu ligger Selma på rummet och vilar, tyvärr vägrar hon å äta upp sin mat (det brukar hon och Sally göra när de är på prov och bor borta) hon får i sig mackor och blodpudding men inget annat får hon i sig. Har ni också problem med det med era hundar? Eller har ni kanske något tips på hur man får i hundarna tillräckligt med mat? Det är väldigt viktigt att de får i sig mat så de har energi till andra dagen på elitprovet.
 
Jag måste berömma Gävleborgs stövarklubb för fint arbete med livesändning och bra uppdateringar över hur det går för hundarna ute i skogen. 
 
Fina resultat första dagen på Hedesundaprovet för vår nationalras. Alla hamiltonstövarna som deltar på provet har prisdrev och chans till elitpris. Riktigt roligt! Spännande och se hur det går imorgon.
 
Även fast inte Selmas prestation idag kan leda till en elitettan är jag jättestolt och nöjd över Selmas prestation i skitvädret idag. 
 
 
 
// Johanna

Då var det dags!

2014-02-07 | 13:26:00 | Kategori: Buspersgårdens Selma | 0 kommentarer
Nu har Gert och Buspersgårdens Selma gett sig av till Elitprovet i Hedesunda eller närmare bestämt Överhärde. Elitprovet kommer att sändas live så är ni intresserade av att följa live sändningen ska ni klicka här så kommer ni till Gävleborgs hemsida. Jag vet redan nu att datorn kommer gå varm hemma hos oss, och jag vet att jag kommer gå och vara nervös. Det är jag alltid när det kommer till prov. haha. Men men det blir inte bättre av att jag är nervös och det kan smitta av sig på hunden så därför är det nog bra att jag inte följde med till Hedesunda. Selma och Gert kommer göra sitt bästa och det är huvudsaken, går det inte den här gången finns det fler elitprov som man kan anmäla sig till.
 
 

Buspersgårdens Selma
 
 
 

// Johanna

Garpenbergprovet dag 2

2014-02-02 | 13:34:50 | Kategori: Jaktprov | 0 kommentarer
Det är bara att lyfta på hatten och säga ett stort grattis till Evert Hansson och buspersgårdens Signe till sin elitetta. Signe drev idag ihop 120 minuter och ett förstapris. Signe har nu bara barmarkstvåan kvar innan hon kan titulera sig som Svensk jaktchampion. Återigen stort grattis!!! 


Garpenbergprovet dag 1

2014-02-01 | 22:32:52 | Kategori: Jaktprov | 0 kommentarer
Idag var första dagen på Garpenbergprovet, ett elitklassprov som Buspersgårdens Signe och husse Evert Hansson deltar i. Signe drev ihop ett andra pris idag, omkring 100 minuter. Får Signe och Evert ihop ett första prisdrev det vill säga 120 minuter imorgon har hon klarat av elitettan. Vi håller alla tummar och SKITJAKT imorgon igen önskar vi er! 

RSS 2.0