Stövarjaktens Dag i Våmhus

2014-11-23 | 16:22:00 | Kategori: Allmänt | 0 kommentarer
Vi är en mindre grupp på 6 stycken stövarintresserade jägare som kallar oss för ”Moragruppen” som fick i uppdrag av Dalarnas Stövarklubb att försöka locka fler människor till vårt största intresse, nämligen stövarjakt på hare och räv. Därför fattade vi ett beslut om att arrangera Stövarjaktens Dag, som gick av stapeln 22 november i Våmhus. 
Gruppen arbetade och ordnade sponsorer så att vi kunde marknadsföra det här arrangemanget. En annons sattes in i en lokaltidning, vi hade även en radioannons som sändes på lokalradion i Mora. Intresset var oerhört stort och 50 jaktintresserade anmälde sig till Stövarjaktens Dag. Vilket är helt fantastiskt! 
 
Vi började morgonen med att samlas alla deltagare och hundförare i Bonäs Bygdegård. Där deltagarna fick veta mer om olika stövarraser, vad Dalarnas Stövarklubb och Svenska Stövarklubben är och gör. Samt även säkervapenhantering, etik och moral inom jakten och med vilka hundar och hundförare som de skulle få följa med. Hundar som fanns på plats var 4 finskstövare, 2 smålandsstövare, 1 dunkerstövare och 4 hamiltonstövare. 
Buspersgårdens Selma och vi hade fyra nybörjare inom harjakt som följde med oss ut i skogen. Två stycken ungdomar 12 och 15 år samt två vuxna. Kul att unga vill följa med ut på stövarjakt.
 
Vi släppte Selma klockan 8 i Våmhusskogarna. Till sin början var hon lite chockad över hur många som följde med oss ut i skogen idag. Vädret var kanon 3 cm nysnö med en klarblå himmel. Hon gick på några sökrutor utan att komma på slag. Därefter förflyttades halva gruppen sig några hundra meter bort och då kom Selma snabbt på slag och upptaget kom 09,17. Hon drev haren riktigt bra och samtliga deltagare i vår provgrupp fick se haren. Hon höll på med haren till 11,45. drevtiden blev omkring 1,5 timme. Drevet slutade med att haren kröp ner. Vilket är riktigt vanligt och kan vara bra för deltagarna att få se. Det var ett riktigt bra drev av Selma och deltagarna fick se haren och Selma i ett påstick där haren var 7 meter framför Selma. Det tyckte deltagarna var riktigt roligt. 
Deltagarna lyssnar på Buspersgårdens Selmas hardrev.
 
Så fantastiskt det är ute i skogen!
 
 
 
Samtliga 12 hundar som var med på Stövarjaktens Dag tog upp hare eller räv så alla deltagare fick avnjuta stövardrev. Två harar lyckades även skjutas. Men som vi stövarjägare vet är att det inte alltid haren kommer i bra skottläge. Men för många deltagare räckte det med att bara höra dreven och få se hararna i skogen. Att få se deltagarnas glädje, samt förvåning när de hör hunden får ett skrikupptag och börjar driva och spänningen och lyckan de får när de även får chansen att se en kritvit skogshare i skogen en vit november dag är något som jag kommer leva på länge.  
 
 
Efter jakten  samlades alla deltagare vid en gemensam grillplats där hundförfarna fick berätta för deltagarna vad som hade hänt ute i skogen med deras hund. Deltagarna bjöds även på hamburgare och dryck. Litografier skänkta av Hag Hans Engstedt lottades även ut till deltagarna 
 
 
Grillmästaren Tom!
En vinnare av ett av litografierna, förhoppningsvis kanske en ny stövarjägare?
 
Dunkerstövaren Teira och Olivia. 
Buspersgårdens Signe och Evert var också med.
 

Hamiltonstövarna var Trollmyrbergets Viggo ägare Christer Eriksson, Buspersgårdens Selma ägare Gert och Johanna Flinta Buspersgårdens Signe ägare Evert Hansson, och Åhlstigens Li ägare Anders Sundlöf.

 

 Buspersgårdens Selma och jag när vi berättar för deltagarna om vad som hände i skogen för oss.
 
 
Hela gänget, med hundförare och deltagare på samma bild.
 
Tack för en otroligt rolig dag ute i skogen. Det här kommer vi att arrangera igen nästa år. Alla deltagare hade ett leende på läpparna och ville följa med ut och jaga med stövare igen. Sammanfattningsvis kan vi sammanfatta den här dagen med ett ord SUCCÈ! Förhoppningsvis har den här dagen fått fler människor intresserade för stövarjakt och vem vet vi kanske får höra fler stövardrev med nya stövarjägare i våra dalaskogar i framtiden. 

Buspersgårdens Selma och Nilsdrevets Greven

2014-11-12 | 17:11:49 | Kategori: Parning Selma 2015 | 2 kommentarer
Vår tik SE46819/2011 RR SEJCH SEUCH Buspersgårdens Selma kommer att paras med RR SEJCH SEUCH S43676/2009 Nilsdrevets Greven.
 
Liten fakta om Buspersgårdens Selma 
Hon är efter RR SEJCH SUCH Högmyrens Seke och RR SEJCH Boxarens Sally.

Selma är en tik från vår egen uppfödning. Hon var klar för Elitstart vid 19 måndaders ålder. Hon tog på utställing tre raka CK för tre olika domare. Hon blev Svensk Dubbelchampion som två år.  Selma är en fantastisk familjehund, social snäll, lugn och kärleksfull mot alla. Selmas bästa egenskaper när det kommer till jakten, är att hon är en ärlig hund, hon skäller inte några skall i onödan. Hon är spår noga, när hon kommer på slag
dröjer det oftast inte långstund innan upptaget kommer. Något som flera domare har berömt henne för är att hon har ett fint skall. Trots stor jaktlust är hon lätt att kalla in både under fullt drev och långa avstånd så lydnaden är det inget fel på. Hon har B höfter

Selma är från en kull där alla valpar är Svensk Dubbelchampion vid tidig ålder. Den äldsta var 3 år. 

 

Nilsdrevets Greven är efter SEJCH SEUCH Byggemarkens Drillo och RR SEJCH SEUCH Thurdrevets Centa.

 
Buspersgårdens Selma 
 
 
Nilsdrevets Greven 
 
 
Är ni intresserade av en valp från den här parningen går det bra att kontakta 
Gert på 0703798725 eller Johanna på 0768432186.
 
Hanhundsägare är Sven-Olof Nilsson Oviken 

Buspersgårdens Signe Svensk Dubbelchampion!

2014-11-12 | 16:57:33 | Kategori: Buspersgårdens Signe | 0 kommentarer
SE46819/2011 Buspersgårdens Signe kan nu preliminärt titulera sig som Svensk Dubbelchampion efter att ha tagit barmarkstvåan idag. Riktigt kul, nu är man glad som uppfödare. Hela kullen efter Boxarens Sally och Högmyrens Seke är nu dubbelchampion. Stort Grattis Evert och Signe.
 
 Buspersgårdens Signe och Evert Hansson på utställning i Flen 17 maj 2014

RSS 2.0