Stövar SM 2013

2013-11-12 | 19:08:07 | Kategori: Jaktprov | 0 kommentarer
Årets upplaga av Stövar SM anordnades av Dalarnas stövarklubb och gick av stapeln 9 och 10 november i Älvdalen. Eftersom årets SM gick i Dalarna var det självklart för oss att åka upp och kika.
 
Startfältet bestod av en schillerstövare, sex finskstövare och tre hamiltonstövare. Hamiltonstövarna var följande S45400/2006 Nybackas Nicke med ägare Gösta Gren från Molkom, S27791/2008 Roggabäckens Daisy med ägare Ernst Bjureflo från Östersund och S44302/2008 Lålkisas Lazzy med ägare Ossian Nilsson från Linköping.
 
Jag hade fått i uppdrag av Svenska hamiltonstövarföreningen att göra ett reportage om SM: och om hamiltonstövarna som var med. Jag och Gert åkte upp till Älvdalen vid ett tiden på söndagen, vi åkte upp till en provruta som låg i Nybolet (en fäbod som gränsar mellan Älvdalen och Våmhus). Efter skogsbilsvägen såg vi provdomarna och hundägaren, så vi stannade och pratade med dem. Därefter åkte vi ner till Älvdalens hotell där tillställningarna hölls. Vi möttes av en positivstämmning och av trevliga människor och hundar. 
 
På kollegiet var det mycket spännande och efter det fina rapporterna från Jaktjournalens uppdatering på nätet förstod jag att det skulle stå mellan hamiltontiken Lålkisas Lazzy och finskstövarhanen Akkori. Båda hundarna hade elit ettor så det hela skulle avgöras på egenskapspoängen. Hamiltontiken Lålkisas Lazzy med sin ägare Ossian Nilsson korades som vinnare. Stort stort grattis. Lazzy och Ossian har en solskenshistoria tillsammans som är guld värd att nämna.
 
I december 2012 tog Ossian över Lazzy efter att Lazzys tidigare ägare och vän till Ossian blev svårt sjuk. Två veckor efter att Ossian tog över Lazzy avled hennes tidigare husse. När Ossian tog över Lazzy hade hon redan tagit sitt RR-prov men hon hade inget jaktprovstart med sig i bagaget. I februari i år startade Lazzy på sitt första jaktprov och hennes första elitprovs start blev början på resan till hennes SM-vinst. På sin resa blev hon även Svensk jaktchampion. Lazzys bästa egenskaper är att hon är social, lugn, vänlig och en lätt tik som förflyttar sig enkelt i skogen. Stövarjakt är något som har funnits i Ossians liv sen han var runt 8-9 år. Det här är inte Ossians första SM-start, 2002 var han med på SM med Lazzys farmor Spjutvikens Moa och slutade då som femma. Även fast Ossian är 86 år är han en pigg person som är ut i skogen minst 3 gånger i veckan med Lazzy. Han ser harjakten som sin motionsträning och beskriver den så här ”när jag går en mil varje gång jag är ute och jagar får jag min motion i skogen, så jag slipper sitta inne på en tråkig motionscykel och träna”. Nog har han rätt i det, domarna som var med Ossian hade det tufft att hänga på honom när han gick i skogen.
 
Ossian har väckt mig ett ännu större intresse för harjakt och hamiltonstövare. Att vara 86 år och vinna SM med en hund som inte har varit i hans ägo i ett år är stort, att vara 86 år och nästan springa ifrån sina provdomare på jaktprovet är även det stort. Jag är otroligt tacksam över att fått träffa Ossian och bytt några ord med honom. 
 
 
Ossian Nillson med sin lilla hamiltonstövare Lålkisas Lazzy och även SM-vinnarna 2013
 

Gösta Gren med Nybackas Nicke, Ernst Bjureflo med Roggabäckens Daisy och Ossian Nilsson med Lålkisas Lazzy  

 

 Ossian Nilsson får gratulationer av Dalarnas stövarklubbs ordförande Anders Bihlar.
 
 
Lazzy blir lite rädd över all uppståndelse och söker trygghet hos husse Ossian. 
 
 
// Johanna
 
 
Kommentarer från er läsare.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
<